Sirpa Paatero

TUL 100 vuotta

 

TUL 100 vuotta ja eteenpäin

 

Suomalainen urheilun ja liikunnan järjestökenttä eroaa monen muun maan malleista johtuen vapaaehtoisen seuratyön vahvasta osuudesta ja keskusjärjestöjen tasolla vuoden 1918 tapahtumista. Urheilu on vahvaa tunnetta, mikä näkyi myös sodan jälkeen poikkeuksellisen vahvana liikuntapoliittisena reaktiona - työväen urheilijoiden erottamisena liitosta ja sulkemisella ulos maan edustamisesta. Juuri samaan aikaan muutoin yritettiin yhtenäistää kansaa esim. ensimmäisillä kuntavaaleilla.

Jari Kupila pohti Elmo-lehden TUL:n historiasta kertovan artikkelin lopussa, mikä oppi TUL:n traditiossa piilee koko nykyajan yhteiskunnalliselle urheilulle?

Viikonlopun 100 v juhlissa useampi puhuja niin omasta porukasta kuin yhteistyökumppaneista pohti tätä samaa kysymystä, johon tässä hieman vastausta ja pohdinnan jatkoa. TUL on osoittanut tarpeellisuutensa liikunnan ja urheilun kentällä olemalla yhä yksi Suomen vahvimmista kansalaisjärjestöistä 886 seuran jäsenistöllä. Seuroille liitto on edunvalvoja, kouluttaja, kilpailujen ja tapahtuminen järjestäjä sekä yhteen kokoaja. TUL:n toiminnassa on yhden lajin erikoisseuroja, mutta runsaasti myös monen lajin yleisseuroja sekä seuroja, jotka eivät osallistu mihinkään viralliseen kilpailutoimintaan, joista voi käyttää nimitystä kyläseurat. Toimintaan mahtuvat siis kaikki. Toiminta on perustunut ja perustuu vapaaehtoistyöhön, jossa korostuu yhdessä tekemisen merkitys sekä merkityksellisyyden kokemus toisten parhaaksi tehtävästä työstä. Liitto on aina huolehtinut urheilullisen koulutuksen lisäksi seurojen järjestötoiminnan koulutuksesta, jonka avulla on voinut ponnistaa myös muihin tehtäviin esim. liikunnan päätöksenteossa. Liikunnan rahoittamiseksi TUL oli yksi kolmesta tippaustoimiston eli nykyisen Veikkauksen perustajista. Harrastamisen matala kynnys on tarkoittanut aina mahdollisemman pienellä taloudellisella panostuksella mukaan pääsemistä, mikä on nyt tullut myös muiden teemaksi ja julkiseen keskusteluun.

Kansalaisjärjestötoiminnan ja harrastamisen mahdollisuudet ovat pitkälti kiinni poliittisesta päätöksenteosta niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla, minkä vuoksi tämä yhteys on ymmärrettävä. Näin ajatellen liikunta ja urheilu ovat aina osa politiikkaa, vaikka toisin halutaan uskotella. TUL on myös koko historiansa ajan ollut mukana kansainvälisen työläisurheiluliiton toiminnassa ja esim. ottanut osaa urheilun eettiseen keskusteluun doping-, ihmisoikeudet ym. asioissa. Yhteistyön merkitys muiden kuin liikuntajärjestöjen kanssa on ymmärretty jo kauan sitten ja tästä syystä ammattiyhdistysliike, eläkeläisjärjestöt, kulttuuri-, retkeily- ja ulkoilujärjestöt sekä luonnonsuojeluliitto ovat luontevia yhteistyökumppaneita niin alueilla kuin liittotasolla.

Näistä syistä TUL:n merkitys on yhä vahva ja lähtee kohti seuraavaa 100 vuotta. Yhteiskunnallista keskustelua liikunnan ja urheilun merkityksestä olisi hyvä käydä, muutoinkin kuin rakenteisiin liittyen, joista viime vuosina on kokemusta aivan riittävästi. Mikä on liikunnan laaja merkitys ja miten sitä toteutetaan tulevaisuudessa? Tähän pohdintaan saadaan toivottavasti useita keskustelijoita.

Sirpa Paatero TUL pj 2007-16

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Paljon parempi olisi kautta itsenäisyytemme aikojen ollut kun olisi ollut vain yksi urheilun keskusjärjestö. Urheilun politisoiminen on mielestäni huono juttu, ollut tämä kahtiajako meillä vain pönkittämässä turhan repivää luokkajakoa yhteiskunnassa.
Rahaakin olisi itse liikuntaan ja urheiluun liiennyt enemmän ilman kalliita kaksinkertaisia hallintorakenteita.

Käyttäjän SirpaPaatero kuva
Sirpa Paatero

Hei
Näin olisivat varmaan monet toivoneet, mutta jos osa urheilijoista erotettiin liitosta oli ainoa vaihtoehto perustaa toinen liitto. Sen jälkeen ei kaikkia parhaita päästetty kilpailemaan esim olympialaisin ja vielä -80 ja -90 luvulla on ollut merkitystä mistä seurasta tulet päästäksesi valmennukseen ja leireille. Valitettavasti
Toisaalta jotkut ovat nähneet sparraamisen kahden liiton välillä hyväksi urheilumenestykselle
1990 luvun alun jälkeen varsinainen valmennus ja kilpailutoiminta on ollut lajiliittojen ja TUL on keskittynyt erityisesti lasten ja nuorten sekä kuntourheilun järjestämiseen
T. Sirpa

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Minä olen yhden kesän ajan kuulunut TUL:n urheiluseuraan 80-luvulla Kymenlaaksossa. Olin opiskelutyöharjoittelun takia Kymenlaaksossa silloin ja liityin siis yhdeksi kesäksi TUL:n seuraan ja osallistuin sitten loppukesästä piirinmestaruuskilpailuihin yleisurheilussa ja saavutin siellä pronssimitalin. Se on ainoa mitali yleisurheilusta minulla piirinmestaruuskisoista aikuisten sarjassa. SVUL:n taso oli siihen aikaan ainakin selvästi kovempaa, kuin TUL:n taso. Eli kyllä TUL:ää kai edelleenkin tarvitaan, minulla on hyviä muistoja siitä joka tapauksessa.